Hvordan velge riktig hundemat

Hundenæring

Ingredienser

Spesifikke behov

Få råd

Hvordan bytte mat

Hundens diett over tid

Prøver du å finne ut hvordan du velger hundemat? Riktig ernæring er en av de mesthundenes grunnleggende behovog et godt kosthold er en av de beste måtene åholde hunden din frisk. Det kan være vanskelig å velge hundemat, men det er til syvende og sist opp til deg å bestemme hva du skal mate hunden din. Du bør vurdere ting som type mat, kvaliteten på ingrediensene og kostnadene for å passe budsjettet ditt. Gjør mye forskning slik at du kan ta en informert beslutning om hundens kosthold. Slik velger du hundemat for å holde hunden sunn og glad.

Golden Retriever: Hunderasens egenskaper og stell

200 badass hundenavn for din fremragende valp

Forstå hundens ernæring

Det er mye informasjon om hundernæring tilgjengelig der ute. Tusenvis av hundematalternativer er tilgjengelige, og meninger om hundernæring varierer blant veterinærer, oppdrettere, trenere og andrehundeeiere. Selv ekspertene er ikke alltid enige om den beste typenhundemat, delvis fordi det ikke bare er ett svar. Noe av informasjonen du finner kan være unøyaktig eller inkonsekvent.Enkelte nettsteder er mer påliteligeenn andre, men veterinæren din er alltid den beste ressursen. Hvis du fortsatt har spørsmål om mating av hunden din, kan det være lurt å be om en henvisning til enveterinær ernæringsfysiolog.

Grunnleggende ernæringsbehov hos hunder

Alle hunder trenger detspise nok kalorierå gi energi til kroppene deres og opprettholde sunne vekter. Disse kaloriene kommer fra protein, fett og karbohydrater. I tillegg trenger hunder flere vitaminer og mineraler for å støtte kroppen, akkurat som mennesker.

1. Protein er avgjørende for å bygge muskler og brytes ned til aminosyrer, som bidrar til å opprettholde flere kroppsfunksjoner. I hundemat kommer proteiner ofte fra kylling, biff eller fisk, men kan bruke mindre vanlig kjøtt, for eksempel lam.

2.Fett inneholder fettsyrer, som gir energi, støtter hjernefunksjonen og bidrar til å opprettholde sunne ledd, hud og pels. Alle hunder trenger litt fett i kosten, men for mye kan forårsake mage-tarmproblemer og føre til fedme. Fettet i hundemat kan komme fra animalsk fett og/eller planteoljer.

3. Karbohydrater bidrar til å øke kaloriinnholdet i hundemat til en passende mengde uten å tilføre overflødig fett eller protein, og gir bærekraftig energi til hunder. Hundemat kan inneholde karbohydrater fra korn som ris, mais eller hvete. Kornfrie dietter bruker ofte poteter eller annen stivelse, men de bør mates med forsiktighet på grunn av en sammenheng mellomkornfrie dietter og utvidet kardiomyopatihos hunder.

4. Vitaminer bidrar til å støtte mange systemer i kroppen og er nødvendige for alle dyr. Hunder trenger visse mengder vitamin A, D, E og K samt flere av B-vitaminene.

5. Mineraler som kalsium, fosfor, jern, kobber, sink og selen jobber for å støtte sunne bein og opprettholde mange andre kroppsfunksjoner, for eksempel muskelbevegelse. Elektrolyttene kalium, klorid og natrium er avgjørende for å støtte væskebalansen i kroppen.1

6. Vann er i de fleste hundemat, inkludert tørrfoder, og er vanligvis oppført på etiketten som fuktighetsprosent. Selvfølgelig er det alltid viktig å sørge for rent, friskt drikkevann til hunden din uavhengig av fuktighetsinnholdet i maten. Vet at hunder vanligvis vil drikke mindre vann hvis de spiservåt mat.

Viktigheten av balansert ernæring

Et balansert kosthold inneholder en rekke ingredienser som gir riktig antall kalorier og næringsstoffer for å holde hundene sunne. For eksempel kan et ubalansert kosthold med for mye protein belaste nyrene, men et med for lite protein vil ikke støtte hundens kroppsfunksjoner.1Noen essensielle vitaminer og mineraler må tilsettes i akkurat de riktige mengder for å være fordelaktige og trygge.

Kommersiell hundemat bør inneholde en etikett fraAssociation of American Feed Control Officials, en ideell organisasjon som setter standarder for kjæledyrmat i USA. AAFCO-merket betyr at maten oppfyller minimumsstandardene for fullstendig og balansert hundernæring.

Noen foretrekker å unngå kommersielle dietter og tilberede hundens mat hjemme. Men å lage hundens mat fra bunnen av krever nøye oppmerksomhet for å sikre at den er komplett og balansert. For informasjon om å lage din egenhjemmelaget diett, lær hvordan du gjør det riktig på et nettsted somBalanceIt.com, og spør alltid din veterinær om hjelp.

Evaluering av hundematingredienser

Et hundefôr som oppfyller AAFCO-kravene er ikke nødvendigvis en diett av høy kvalitet eller lav kvalitet. Du kan få en ide om kvaliteten på hundemat ved å se på ingredienslisten, men diettkvaliteten er veldig subjektiv. Mange kjæledyrforeldre velger mat til hundene sine basert på deres egne ernæringsstandarder, og det er ingenting galt med dette så lenge fôret er komplett og balansert og inneholder ingenskadelige ingredienser.

Ingredienser for hundemat er oppført i vektrekkefølge fra høyeste til laveste, så de første fire til fem ingrediensene er det som utgjør hoveddelen av maten. Det er ingen universell standard for kvaliteten på hundemat, men mange anser en diett av høy kvalitet hvis kjøttbaserte varer er oppført som de to til tre første ingrediensene.

Noen foretrekkernaturlige dietter, forfedres dietter, ellerraw food diettersom inneholder hele matingredienser og er minimalt bearbeidet. Teorien er at næringsstoffer er mer tilgjengelig for hunder i disse diettene, og at de ikke får unødvendige tilsetningsstoffer.2Råfôrdietter bør brukes med forsiktighet på grunn av risikoen for beinfragmenter i den minimalt bearbeidede maten som kan utgjøre en kvelnings- eller punkteringsfare, og tilstedeværelsen av bakterier eller parasitter som kan forårsake sykdom eller infeksjoner hos hunden din.

Når du har bestemt deg for hva som er viktigst for deg, analyser etiketten for å velge en matvare som best oppfyller dine standarder.

Analyse av ingrediensliste

Her er noen av de mer vanlige ingrediensene som finnes i hundemat og hva de er til for:

1. Kjøtt eller fjærfe gir protein. Dette er muskelen til dyret og inneholder vann, så det kan veie mer enn andre ingredienser, men ikke bidra like mye til næringsprofilen.

2. Biprodukter fra kjøtt eller fjærfe gir også protein og er ikke nødvendigvis dårlige for hunder. Disse består ofte av organer og andre dyredeler, men inneholder ikke hår, horn, tenner eller hover.

3. Måltid laget av kjøtt, fjærfe eller deres biprodukter er malte versjoner av ingrediensene ovenfor og gir protein. Disse inneholder mindre vann enn muskelkjøtt og er vanligvis mer næringsrike.

4.Animal fett eller planteoljer gir fettsyrer og gir smak til maten. Disse kan være oppført som blandede tokoferoler, som også fungerer som konserveringsmidler.

5. Planteingredienser, som ris, mais, soya, bygg, poteter og erter, legger til næringsstoffer og kalorier til hundemat. Stivelse hjelper også tørrmat å holde seg sammen i småbiter.

6. Kostfiber kan inneholde ingredienser som inulin, pulverisert cellulose, tørket betemasse, tørket sikorirot og fruktooligosakkarid.3

7. Konserveringsmidler er nødvendig for å holde tørr mat fersk og trygg. Du kan se syntetiske konserveringsmidler som butylert hydroxyanisol (BHA), butylert hydroxytoluen (BHT) og ethoxyquin. Naturlige konserveringsmidler inkluderer vitamin E (også kjent som tokoferol), vitamin C (også kjent som askorbinsyre) og rosmarinekstrakt. Noen hundemat inneholder en kombinasjon av naturlige og syntetiske konserveringsmidler4

Ingredienser å unngå

Hvis du leter etter en diett av høy kvalitet til hunden din, kan det være lurt å unngå mat med mais, hvete, ris, bygg eller soya oppført i de første ingrediensene. Det er imidlertid ikke nødvendig å unngå disse karbohydratene helt med mindre hunden din har en følsomhet for dem.

Matfargestoffer tilsettes noen ganger til kjæledyrmat for å appellere til mennesker, men er unødvendig for hunder. Tilsatt sukker, som kan være oppført som maissirup, tilfører smak, men også kalorier. Sukker er ikke nødvendig i hundemat, så det kan være lurt å unngå det, spesielt hvis hunden din er i faresonen for diabetes eller fedme.

Noen frykter at syntetiske konserveringsmidler er dårlige for hunder, men det er ingen vitenskapelig bevis som støtter dette.5Men hvis du foretrekker et naturlig kosthold for hunden din, kan det være lurt å velge et fôr med kun naturlige konserveringsmidler.

Typer hundemat

Kommersielt hundefôr har tradisjonelt vært tilgjengelig i våte (kibble) eller tørre (hermetiske) varianter. Imidlertid har moderne ernæringstrender resultert i flere valg for kjæledyrforeldre, inkludert fersk hundemat (kjølt eller frossen) og dehydrert (ofte frysetørket) formler.

Du kan velge bare én type mat til hunden din ellerbland mat sammen, men snakk med veterinæren din for å sikre at du oppfyller hundens ernæringsbehov. Fans av naturlige dietter kan foretrekke fersk eller fersk frossen mat fordi de ofte inneholder hele matingredienser og færre (eller ingen) kjemikalier.

De 17 beste stedene å kjøpe hundemat, ifølge 407 hunder og deres mennesker

Vurderer spesifikke hundebehov

For å velge riktig fôr til hunden din, bør du vurdere flere faktorer, inkludert hundens livsfase, rase og andre individuelle behov.

Aldersspesifikk ernæring

AAFCO krever at kommersiell hundemat merkes i henhold til livsstadiet. valper,gravide hunder, og ammende mødre trenger alle flere kalorier og næringsstoffer for å støtte vekst. Disse matvarene vil vanligvis inneholde en uttalelse som sier at maten er for vekst, svangerskap/amming eller "alle livsstadier." Et fôr som sier "for vedlikehold" er designet for kun fullvoksne voksne hunder.

Seniorhundemat er ikke regulert av AAFCO, så det er ingen faste standarder å oppfylle. Mat merket for eldre hunder vil variere i formel fra merke til merke. Din veterinær kan anbefale et spesifikt seniorhundemat fordi det har en næringsprofil designet for å støtte din aldrende hund.

Rasespesifikk ernæring

Noen hundematmerker har formler utviklet for å møte de spesifikke behovene til visse hunderaser. For eksempel kan valpemat av store raser bidra til å regulere veksten for å forhindre at visse ortopediske problemer utvikler seg istørre hunderaser.6Vedlikeholdsdietter med store raser kan bidra til å støtte leddene gjennom voksenlivet.

Det finnes også noen dietter rettet mot spesifikke hunderaser. Noen av disse bruker vitenskapelig utviklede oppskrifter for å håndtere eller forhindre vanlige helsetilstander sett i rasen. Andre bruker ganske enkelt markedsføringsstrategier for å appellere til forbrukerne. Spør veterinæren din om en av disse diettene kan hjelpe hunden din.7

Helsetilstand-spesifikk ernæring

Noen selskaper tilbyr "veterinærdietter" eller "reseptbelagte dietter" som er spesielt utviklet for å håndtere en medisinsk tilstand, som f.eks.nyresykdomeller urinveisproblemer. Din veterinær kan anbefale en av disse diettene hvis den passer for hunden din. Mange av disse spesialdiettene er kun tilgjengelige for kjøp gjennom veterinæren din, men noen selskaper lager "reseptfri" formler som kan kjøpes i vanlige butikker. Hvis hunden din har en helsetilstand, spør veterinæren din om en spesiell diett kan hjelpe.

Ytelsesernæring

Arbeidshunder og hundeidrettsutøvere som deltar i hundesport, gjeting eller jakt vil kreve flere kalorier for å opprettholde kroppstilstanden og støtte ytelsen. Noen dietter er merket med "ytelse" eller "høy-energi" fordi de er mer tette i kalorier og næringsstoffer, noe som gjør dem egnet for ekstremt aktive hunder. Vær oppmerksom på at disse matene kan føre til vektøkning hvis hundens aktivitetsnivå reduseres.

Søker råd om hundemat

Den beste kilden til ernæringsråd er en veterinær eller veterinær ernæringsfysiolog som kjenner kjæledyret ditt. Din lokale dyrebutikk kan også være til hjelp, men de kan ikke erstatte veterinærens anbefalinger. Du kan også snakke med hundeoppdrettere, trenere og groomers for flere meninger, men vær forberedt på å få motstridende råd. Husk at ikke alle eksperter er enige når det gjelder hundernæring, og det samme gjelder å snakke med andre kjæledyreiere. Husk at forskjellige hunder kan reagere forskjellig på samme fôr. Bruk informasjonen du får til å begrense alternativene dine ytterligere, men husk at meninger ikke er fakta.

Tips for overgang til nytt hundemat

Når du har valgt hundefôr, endre gradvis hundens diett, og legg til litt mer nytt fôr til det gamle fôret hver dag over flere dager. Dette kan bidra til å forhindre gastrointestinale forstyrrelser og varsle deg om nye matfølsomheter.

En god tommelfingerregel er å mate en tredjedel av den nye maten og to tredjedeler av den gamle til mat i tre dager, deretter halvparten og halvparten i tre dager, deretter to tredjedeler ny med en tredjedel gammel i tre dager. Hvis hunden din gjør det bra under denne overgangen, kan du bytte til å fullføre den nye dietten. Kontakt veterinæren din hvis hunden din har oppkast, diaré eller tap av matlyst.

Når hunden din utelukkende spiser den nye dietten, kan det ta flere uker å merke endringer i hundens generelle utseende og holdning. Men hvis hunden din utvikler segtegn på sykdom, se din veterinær. Det kan hende du må endre dietten igjen hvis den ikke stemmer med hunden din på en eller annen måte.

Hundens diett over tid

De fleste veterinærer vil fortelle deg at det ikke er nødvendig å endre maten til hunden din hvis den har det bra på en bestemt diett. Noen eksperter anbefaler imidlertid roterende dietter annenhver til sjette måned hvis du spiserkommersiell hundemat, og dette betyr vanligvis å bytte til et nytt matvareselskap.

Å mate den samme maten hele tiden kan bli kjedelig for noen hunder, så en rotasjonsdiett kan være en løsning for kresne spisere. I tillegg mener noen eksperter at en rotasjonsdiett kan minimere problemer knyttet til tilbakekalling av mat, mens andre føler at det kan forhindre noen allergier og andre sykdommer.8Husk at behovene til individuelle hunder kan variere og eksperter er ikke alltid enige. Rådfør deg med veterinæren din om de beste matvalgene for hunden din.

asd


Innleggstid: 17. april 2024